Podziel się swoimi wrażeniami i dodaj krótki opis, który zachęci innych do zabrania tej książki na drogę.
„Głodni zielonej Warszawy” to wademekum jadalnych roślin miejskich oraz naturalna kontynuacja serii „Temat Warszawa”, w ramach której publikujemy przewodniki po stolicy widzianej z niecodziennej perspektywy. Wiedza praktyczna zgromadzona w tym tomie jest efektem pasji Jodie Baltazar do poznawania stolicy jako miejsca, w którym występuje bogactwo dzikiej roślinności. Oddając ten pełen świetnych tekstów, map i rycin przewodnik w Państwa ręce, mamy nadzieję podzielić się tym, co nas zachwyciło i wciągnęło w jego tworzenie – fakt, że miastem, w którym się żyje, można delektować się wszystkimi zmysłami.
Dzikie rośliny jadalne urzekły Jodie Baltazar w 2008 r., gdy po raz pierwszy zetknęła się z tematem ich pozyskiwania i kulinarnego wykorzystania za sprawą przyjaciela z Los Angeles. Po przeprowadzce do Warszawy w 2010 r. jej fascynacja dzikimi roślinami zamanifestowała się z nową siłą – najpierw jako sposób na zapoznanie się z przestrzenią miejską, a później również z mieszkańcami stolicy.
Wraz z Pauliną Jeziorek założyła kolektyw „Jadalnia Warszawa”, który przygląda się Warszawie w kontekście obecnej na jej obszarze roślinności, stawiając sobie za cel zgłębianie zagadnienia wzajemnych związków przyrody i mieszkańców, co pozwoli lepiej zrozumieć mechanizmy zachodzących między nimi oddziaływań i ich znaczenie dla rozwoju miasta.
Przy pomocy sztabu specjalistów, którzy pomogli nam w merytorycznym opracowaniu tego przewodnika po jadalnych roślinach stolicy, nasze pierwotne obawy mogliśmy uznać za niebyłe. Z ochotą wgryźliśmy się w stołeczne rośliny i tą publikacją pragniemy zachęcić do tego również Państwa. Jak się okazuje, Warszawa może być jadalna, a przy tym apetyczna i lekkostrawna.
I nie, to nie jest niebezpieczne.